top of page

METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ


Metropolitan okul olgunluğu testi, çocukların okula başlamaya hazır olup olmadığını değerlendirmek amacıyla okul öncesinde uygulanan bir testtir. 6 bölümden oluşan bu testin her bölümü, çocuğun okula başlamaya ne kadar hazır olduğunu farklı açılardan ölçer. Dolayısıyla testin her bölümünden farklı bir sonuç elde edilebilir. Test sonucuna bakıldığında desteklenmeye ihtiyaç duyulan bölümler varsa; tespit edilerek geliştirilmesi için aileye bildirilir.


Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Neyi Ölçer?

  • Sözcük Dağarcığı,

  • Kelime Bilgisi

  • İşitsel ve Görsel Dikkat

  • Yönerge Takip,

  • Neden-Sonuç İlişkisi Kurma,

  • Mantık,Sayı bilgisi,

  • İnce Motor-Kas Becerisi,

  • El-Göz Koordinasyonu Değerlendirilir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nasıl Uygulanır?


Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur. Testin sonucunda, çocuğun okul için gerekli olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir. Her alt test uzman kişi tarafından sözlü olarak verilen yönergeye göre çocuğun işaretleyeceği ve kopya edeceği resimlerden meydana gelmiştir.


Okuma Olgunluğu Bölümü


Kelime Anlama: Kelime anlama bölümü alıcı dil gelişimi hakkında bilgi verir. Çocuğun sözcük dağarcığı, kelime ve nesne bilgisinin değerlendirildiği bir bölümdür.


Cümleler: Cümleler bölümü çocukların işitsel dikkatini ve yönerge takibini değerlendirmektedir.


Genel Bilgi: Genel bilgi bölümü, çocukların yaşayarak öğrendiklerinin bilgisine dayanır. Öğrendiklerini geri çağırabilmeleri ve mevcut bilgilerini yeni durumlara uyarlayıp neden-sonuç ilişkisi kurabilmelerini kapsar. Çocuklar bu dönemde henüz ilkel işlem döneminde olduğu için neden-sonuç ilişkisi somut nesneler üzerinden başlamaktadır.


Eşleştirme: Eşleştirme bölümü çocukların görsel dikkatini değerlendirir.


Sayı Olgunluğu Bölümü

Sayılar: Çocuğun problem çözme becerisini ve öğrendiği sayı kavramlarını değerlendirir.


Kopya Etme Bölümü

Kopya Etme: Bu bölüm ince-motor kas ve el-göz koordinasyonunu değerlendirir.


Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Ne Zaman Yapılır?


Metropolitan okul olgunluğu testi, tam olarak okul öncesi dönemde yapılmalıdır. Genellikle 5 yaş 6 ay ve 6 yaş arası çocuklara yapılır. Bu nedenle okul olgunluğu testini uygulamak için en iyi zaman; okul öncesi zamanıdır.


Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nasıl Değerlendirilir?


Bütün bu alt testlerde her maddeye doğru verilen yanıt bir puan ile değerlendirilir. Puanların tümü testin toplam puanını oluşturur. İlk 4 alt test okuma olgunluğu seviyesini, 5 ve 6. Testler sayı olgunluğu hakkında bilgi verir. Bu testlerin tamamının değerlendirilmesi ise çocuğun toplam olgunluk seviyesi hakkında değerlendirmelerin yapılmasını sağlar. Bazı testlere başlamadan önce çocuğa örnek gösterilir. Ardından teste başlanır. Her soru için 15 saniye süre verilir. Çocuk, 15 saniye içerisinde soruyu doğru tamamlar ise 1 puan alır. Bu süreç her soru için geçerlidir. Testteki 100 soru tamamlandıktan sonra test bitirilir.

Çocuğun aldığı puanlar toplanır. Aldığı toplam puanlar ile okul olgunluk seviyesi belirlenir.

Testten başarılı sonuç alan çocukların okul için uygun olduğuna kanaat getirilirken ortanın altı ve zayıf kategorilerde bulunan çocukların farklı testlere yönlendirmeleri yapılır.



 
 
 

Comments


bottom of page